ulje

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je dobiveno preradom maslina hladnom prešom u jednoj od najstarijih uljara u Hrvatskoj.


Sa branjem maslina se započinje kad ima otprilike 60% - 70% crnog ploda što je obično početkom studenog. Nakon branja, masline se čiste od lišća i granja te se potom ispiru hladnom vodom radi uklanjanja mogućih nečistoća.


Kad su uklonjene sve nečistoće masline su spremne za daljnju preradu. Proces mljevenja započinje usitnjavanjem ploda masline da bi se dobila homogena smjesa. U uljari kojoj mi (obitelj Dežulović) prerađujemo masline, za mljevenje se koristi kameni mlin. Dobivena smjesa se miješa na temperaturi od 25-28˚C. Cilj toga je iz manjih kapljica ulja dobiti više kapi. Potom se smjesa jednoliko raspoređuje na filtrirajuće dijafragme koje se slažu između metalnih dijafragmi, te se uz pomoć hidraulične preše izlučuje ulje. Tradicionalni način prerade maslina predstavlja proizvodnju ulja hladnim postupkom najprirodnijeg sastava kada se ne koristi vruća voda.


Pomoću separatora se odvaja voda od ulja te se tako dobije krajnji proizvod - ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se skladišti u tamnom spremniku.